Povratak na VRH

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Koreni učenja su gorki, ali su plodovi slatki. ARISTOTEL

TESTOVI

Promo video škole

Časopis

OD OSNIVANJA DO PRVE MATURE

Milan ObrenovićU jesen 1878. godine, 27. septembra, nepunu godinu od oslobodjenja Niša od Turaka, Vlada Kneževine Srbije na osnovu ukaza kneza Milana Obrenovića, osniva veliku Gimnaziju u Nišu.

Sprovodeći odluku kneza Milana, Ministarstvo prosvete i crkvenih dela u Niššalje prve nastavnike. Najpre, Svetozara Atanackovića a zatim Dimitrija Aleksijevića i Milana Jevtića.

Ukaz...Vlada Njegovog visočanstva odlučila je da se u varoši Nišu otvori velika Gimnazija. Prvi razred otpočeće raditi još ove školske godine, počinjući od 1. oktobra. Ovo se obznanjuje narodu oslobodjenih predela radi znanja i upravljanja.

Uz svesrdnu pomoć gradjana i roditelja, ovi nastavnici,široka srca i velikog entuzijazma, organizuju upis djaka i 20. novembra 1878. godine, formiraju dva odeljenja prvog razreda sa ukupno 48 učenika.

U toku prve školske 1878/79. godine, nastava se odvijala u otežanim uslovima: siromaštvu i oskudici, ruiniranojškolskoj zgradi (privatna kuća), bez nastavnih sredstava, bez klupa i bez dovoljno stolica. Roditelji i ostale Nišlije, dobrovoljnim novčanim prilozima i potrebnim inventarom pomažu da se ove nedaće prevazidju i Gimnaziji omoguće povoljniji uslovi za rad.

Ona je za nas značajna i po tome što je 25. septembra 1879. godine, za predavaa postavljen Stevan Sremac, čije ime, u znak pijateta, od školske 1951/52. godine, nosi naša Gimnazija.

STEVAN SREMAC 

Stevan SremacKao profesor srpske i opšte istorije, geografije i pre svega književnosti, Stevan Sremac je u Prvoj niškoj gimnaziji, odnosno Gimnaziji kralja Milana I, kako je ubrzo dobila naziv, radio 11 godina. Veliki entuzijasta, poštovan od roditelja, učenika i svojih kolega, Sremac je za sobom ostavio neizbrisiv trag kao profesor, gradjanin Niša i književnik.

Učenici Niške gimnazije i njihovi profesori, bili su glavni inicijatori, organizatori i nosioci kulturnog i prosvetnog preobrazaja grada. Njihovom zaslugom u Nišu se krajem 1879. godine, osniva prva čitaonica za gradjane. Broj članova-čitalaca u početku bio je mali, medjutim iz godine u godinu, interesovanje je sve veće. Pored brojnih domaćih časopisa oni su imali i mogucnost da čitaju i inostrane: ruske, francuske, turske, nemačke. Prvi delovodja gradskečitaonice bio je profesor Stevan Sremac.

Novembra 1882. godine, učenici Gimnazije uz pomoćsvojih profesora osnivaju Literarnu družinu Unapredjenje. Pre toga, u toku 1881. godine, učenici Gimnazije sa učenicima Učiteljske škole, saradjuju preko zajedničke Literarne družine - Uzdanica.

Aprila 1888. godine, od Literarne biblioteke nastaje djačka Literarna družina Njegoščiji je rad odobrio profesorski Savet skole.

Stanislav Binički Boran StankovićJedan od članova Upravnog odbora i osnivača Literarne družine Njegoš, bio je i Stanislav Binički, koji se po završetku Gimnazije i Muzičke akademije svrstao u naše poznate kompozitore. Marš na Drinu je jedno od njegovih dela.

Naši poznati pisci Ljubomir Simić, Vladislav Petković-Dis i Borisav Stanković, kao učenici Niške gimnazije, svoje prve literarne radove objavljuju u Njegošu.

 

OSNIVANJE POZORIŠTA

 

Po oslobodjenju od Turaka Niš se veoma brzo razvijao. U grad pristižučinovnici, lekari, profesori, sudije. Nastavnici Niške gimnazije neumorni u svom radu pokreću inicijativu za osnivanjem pozorišta.

Stevan Sremac, Stevan Nikšić-Lala, Henrih Liler, Spira Kalnik, profesori, zajedno sa Miloradom Petrovićem, učiteljem iz Sićeva i Mihajlom Dimićem, glumcem, osnivaju, početkom 1887. godine, pozorište pod nazivom Sindjelić

OSNIVANJE GRADSKE BIBLIOTEKE

 

 

Prva bibliotekaPočetkom 1894. godine, profesori Gimnazije pokreću osnivanje gradske biblioteke. Njihovim naporima priključuje se i episkop niški Jeronim Jovanović, koji je svojim testamentom, od 13. maja 1894. godine, zavestao, tada još neosnovanoj biblioteci, svoju kuću i svoju biblioteku od 378 knjiga i preko 600 svezaka.

FaceBook

Javne nabavke

Škola u saradnji sa:

Broj poseta

0349208
Danas
Juče
Ova nedelja
Poslednja nedelja
Ovaj mesec
Poslednji mesec
UKUPNO
85
329
2254
2463
5059
11458
349208

Današnja prognoza
1872

7.48%
24.70%
7.65%
0.83%
0.37%
58.98%

Vaša IP:54.234.228.78

Autorska prava zadržava © 2018 Prva niška gimnazija "Stevan Sremac".