Povratak na VRH

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Koreni učenja su gorki, ali su plodovi slatki. ARISTOTEL

TESTOVI

Promo video škole

Časopis

Sremac tradicionalno obeležio Evropski dan jezika

Povodom Evropskog dana jezika učenici najstarije niške gimnazije u kojoj se izučava više stranih jezika: engleski, ruski, nemački, francuski, italijanski, španski, latinski, kineski i japanski jezik, u saradnji sa nastavnicima, pripremili su brojne sadržaje i aktivnosti kojima su promovisali značaj izučavanja srpskog jezika i stranih jezika koje izučavaju u školi. Ovaj dan obeležile su i druge obrazovne ustanove među kojima je i Filozofski fakultet u Nišu.

Na sam Evropski dan jezika, u sredu, 26. septembra, od 14 do 17 sati, prezentacija srpskog i stranih jezika organizovana je u svečanoj sali škole, u školskom dvorištu i na samom ulazu u školu sa ciljem da se obeležavanju pridruže i građani Niša.

Kao i prethodnih godina, svaki od jezika koji se izučava u školi imao je svoj štand u svečanoj sali, a na kraju manifestacije dodeljene su i  DSD diplome sa prošlogodišnjeg ispita. Oko 60 učenika prošlogodišnjeg drugog i četvrtog razreda nakon uspešno položenog ispita iz nemačkog jezika dobilo je DSD1 diplomu.

Učenici su ove godine izašli iz zgrade na ulicu kako bi sa prolaznicima, građanima Niša, razmenili zanimljive i korisne informacije iz oblasti jezika. Postavili su i dva štanda na ulazu u školsko dvorište na kojima su promovisali značaj izučavanja i poznavanja jezika. 

Ovaj dan obeležavaju raznim programima i druge gimnazije, srednje stručne i osnovne škole. 

I Filozofski fakultet u Nišu obeležio je Evropski dan jezika. Povodom ovog dana studenti su, u saradnji sa nastavnicima i saradnicima, pripremili muzičko-recitatorsko-plesni kolaž, na jezicima koji se izučavaju na fakultetu.

Obeležavanje ovog dana temelji se na inicijativi Saveta Evrope počev od  2001. godine.

 

Izvor: http://www.radiocity.rs/vesti/obrazovanje/7960/sremac-tradicionalno-obelezio-evropski-dan-jezika.html

Međunarodna izložba o Holokaustu u Prvoj niškoj gimnaziji ''Stevan Sremac''

Prva niška gimnazija ''Stevan Sremac'' biće domaćin međunarodne izložbe koja se bavi istorijom Jevreja na Balkanu i njihovim stradanjem za vreme Drugog svetskog rata. Svečano otvaranje izložbe je u utorak, 17. aprila od 20 sati, u svečanoj sali Gimnazije.

Foto: City radio
Foto: City radio

Izložba sadrži dve postavke, od kojih se jedna bavi sefardskim Jevrejima  (Izgubljeni svet sefardskih Jevreja), a druga se bavi tragičnom sudbinom jedne mlade Jevrejke (Pisma  Hilde Dajč).

Izložba je započela svoje putovanje Balkanom u Beogradu, u Nišu će boraviti od 17. do 30. aprila u Prvoj niškoj gimnaziji ''Stevan Sremac'', da bi nakon toga nastavila svoj put ka Sarajevu i drugim gradovima na Balkanu.

Ova izložba pruža obilje informacija o Jevrejima koji su živeli na našim prostorima pre Holokausta, ali je zanimljiva i zato što informacije prenosi na neobičan način. Izložba o Hildi Dajč predstavljena je u obliku stripa čiji je autor Aleksandar Zograf, a vodiči kroz izložbu bice učenici gimnazije.

Foto: City radio
Foto: City radio

Ovo je idelana prilika da mnogi učenici Niša, ali i svi ostali građani, nauče nešto o životu, kulturi i stradanju naših nekadašnjih sugrađana.

Izložbu organizuje Centropa (Jevrejski istorijski institut), Memorijalni centar Holokausta Jevreja Makedonije, Međunarodna alijansa sećanja na Holokaust(IHRA), uz podršku Ministarstva prosvete Republike Srbije, kao i ambasada Izraela i SAD u Srbiji.

Ovo je još jedna aktivnost koju profesori i učenici najstarije niške gimnazije realizuju u godini velikog jubileja, 140 godina od osnivanja Prve niške gimnazije "Stevan Sremac".

 

Izvor: http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/7727/medjunarodna-izlozba-o-holokaustu-u-prvoj-niskoj-gimnaziji-%27%27stevan-sremac%27%27.html

Najbolji mladi sportista Niša Andrija Petković

Andrija Petković, plivač kluba “Sveti Nikola”, inače gimnazijalac, učenik drugog razreda Prve niške gimnazije “Stevan Sremac”, najbolji je mladi sportista Niša.

Žiri koji čine dosadašnji dobitnici priznanja “Najbolji sportista Niša” i članovi Sekcije sportskih novinara Niša su za najboljeg mladog sportistu izabrali 16-godišnjeg plivača Andriju Petkovića, koji je do sada osvojio 15 medalja - sedam zlatnih, šest srebrnih i dve bronzane  na državnim prvenstvima, oborio  državni rekord na 50 metara leđno za juniore, na Prvenstvu centralne Evrope u Rumuniji osvojio drugo mesto kao član reprezentacije u disciplini 100 m kraul.

Na takmičenjima u zemlji i inostranstvu Andrija je 11 puta proglašavan za najboljeg učesnika.

Andrija se plivanjem bavi od 2007. godine. Kao dečak, maštao je da igra fudbal, kaže kao i većina dečaka, ali je njegov deka, trener i predsednik kluba “Sveti Nikola” u njemu prepoznao talenat i ostao istrajan u tome da Andrija ozbiljno počne sa treninzima. Kada su počele da se ređaju medalje i uspesi Andrija je shvatio da može da prelazi granice i sada bez plivanja ne bi mogao da živi. 

“Ozbiljnije sam počeo da treniram pre dve godine, kada sam dovoljno sazreo i shvatio da treba da iskoristim svoj talenat i to što imam dobre uslove za treninge. Sada imam ambiciju da budem još bolji”, rekao je Andrija za City radio.

Prelomni trenutak bio je kada je Andrija osvojio prvu medalju na državnom prvenstvu. Među medaljama koje mu najviše znače su odličja sa takmičenja centralne Evrope, kada je postao vicešampion, medalje sa državnih prvenstava, a veoma mu znače i medalje sa školske Olimpijade, gde je bio briljirao i na republičkom nivou a osvojio ih je za svoju školu Prvu nišku gimnaziju “Stevan Sremac”. Ne zaboravlja ni svoje prvo zlato sa Međunarodnog mitinga u Paraćinu 2010. godine.

Nedavno je Andrija oborio i državni rekord, među juniorima do 16 godina, na 50 metara leđno i prevazišao evropskog prvaka Velimira Stjepanovića.

“Oborio sam ga za 22 stotinke, a to je bio rekord koji nije oboren 9 godina”, kaže uz osmeh Andrija.

Naviknut na takmičenja, tremu je kaže odavno prevazišao. Njegove tehnike su kraul i leđno. Zna da može, siguran u sebe, Andrija hrabro grabi ka novim medaljama.

Najveća podrška mu je porodica, roditelji i naravno deka, njegov trener, koji ga je i uveo u svet plivača.

Andrija vrlo naporno trenira, dva puta dnevno. Budi su u 5 i 20 svakog jutra i već od 6 je na treningu, i ako je u školi u prepodnevnoj smeni, pravo iz bazena dolazi u školsku klupu. Jutarnji i večernji treninzi jesu naporni, ali sve uspehe koje je postigao do sada daju mu energiju da bude istrajan u tome i bude još bolji u godinama koje dolaze.

I u školi su svi veoma ponosni na Andriju i spremni da ga podrže, kako bi uspeo da uklopi naporne treninge sa školskim obavezama.

 

Izvor: http://www.radiocity.rs/sport/7394/najbolji-mladi-sportista-nisa-andrija-petkovic.html

Javni čas na izložbi fotografija o životu Srba u enklavama u Metohiji

Učenici Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ posetili su u Paviljonu u Tvrđavi izložbu fotografija italijanske umetnice Federike Troizi u pratnji svojih profesora istorije i italijanskog jezika Vere Dujaković, Aleksandra Pavlovića i Dušana Babića. Jedan od ciljeva ove posete bio je da se u tom prostoru održi „javni čas“ i povežu njihova znanja i interesovanja iz istorije sa aktuelnim trenutkom koji su kroz umetničku formu prikazali autori izložbe.

Prvobitna ideja je bila da izložbu organizovano posete članovi istorijske sekcije i učenici filoloških odeljenja, ali su se njima kasnije pridružili i drugi zainteresovani učenici. Od profesora, ali i od samih đaka, saznajemo da su učenici dobro upoznati sa istorijskom, kulturnom i umetničkom baštinom na Kosovu i Metohiji i njihovom vrednošću i značajem za razvoj srpske državnosti i nacionalnog identiteta jer se o nemanjićkoj i postnemanjićkoj Srbiji temeljno uči iz istorije, a o raškoj i moravskoj umetničkoj školi iz likovne kulture, ali da nisu dobro upućeni u to kako zaista danas izgleda život Srba na tim teritorijama, tako da je cilj posete izložbi bio upravo taj da se učenici kroz jednu umetničku formu, umetničku fotografiju, stihove, tekstove i muziku koja prati izložbu, bolje upoznaju sa svakodnevnim životom svojih sunarodnika.

Izložba „Prosvetli tamu“ (ital. Illumina le tenebre) delo je italijanske umetnice Federike Troizi koja je radeći kao volonter na projektima solidarnosti humanitarne organizacije „Prijatelji Dečana“ (ital. Amici di Dečani) imala priliku da se upozna sa životom u srpskim enklavama i svakodnevnim izazovima koji stoje pred njihovim žiteljima i koja je preko 91 foto-portreta koji je uradila pokušala da život u enklavama predstavi publici u Italiji i Srbiji.

Pre posete izložbi profesori su pripremili određene materijale koje su  podelili učenicima: priču autorke izložbe Federike Troizi u kojoj objašnjava šta ju je i zašto motivisalo da uopšte izradi ovu zbirku fotografija i članak sa kompozitorom Đovanijem Lindo Feretijem, autorom muzičke numere koja prati izložbu, a koji je objavljen u veoma čitanom italijanskom dnevnom listu „La Stampa“.

„Za učenike koji uče italijanski jezik pripremili smo i originale ovih tekstova na italijanskom. Ideja je bila da sa učenicima održimo jedan mali „javni čas“ i povežemo njihova znanja i interesovanja iz istorije sa aktuelnim trenutkom koji su kroz umetničku formu prikazali autori izložbe“, kaže profesor italijanskog jezika Dušan Babić. Učenici su aktivno učestvovali u razgovoru i pokazali izuzetno interesovanje za temu i spremnost i da postave pitanja i da iznesu svoje lične stavove. 

„Zbog složenosti i specifičnosti teme, naravno da su mnogi bili veoma ganuti, ali su istovremeno odmah iskazali solidarnost i spremnost da pruže podršku i pomoć. Pre svega pitali su na koji način bi mogli da se kao volonteri uključe u projekte solidarnosti i kreativne radionice sa decom i mladima iz enklava, a zatim se javila i ideja da učenički parlament škole organizuje akcije podrške i pomoći“, kaže Babić.
Katarina i Anđela, učenice Prve niške gimnazije, koje su posetile izložbu podelile su svoje utiske sa nama. Kako su i same poreklom sa Kosova, kažu da ih je izložba veoma dotakla, a neke fotografije i potresle.
„Drago nam je što se Federika setila ljudi koji su u jako teškom položaju dole, jer mi znamo šta ti ljudi osećaju i kako je njima. Na osnovu fotografija može mnogo toga da se sazna i oseti, po izrazu lica tih ljudi na fotografijama ili po pozadini. Ipak, mislim da niko ne može zaista da shvati kako je njima, dok to sam ne doživi. Neke fotografije su nas baš potrese. Na jednoj od njih je recimo žena sa svećom koja drži svog malog sina i gledajući tu fotografiju shvataš da je toj ženi jedino važno da njen mali sin bude dobro i ima bolju budućnost od nje same“, rekle su nam gimnazijalke. Svi su veoma zadovoljni izložbom, a pre svega visokim nivoom društvene svesti i odgovornosti koju su pokazali učenici Prve niške gimnazije, kaže Babić.

„U narednom periodu kontaktiraćemo humanitarnu organizaciju „Prijatelji Dečana“ i preneti im našu želju da pomognemo u njihovim projektima“, rekao je Dušan Babić.
Učenici su u knjigu utisaka upisali poruke razumevanja, podrške i zahvalnosti žiteljima srpskih enklava.

„Znamo da će dragi ljudi iz „Prijatelja Dečana“ te poruke preneti na pravu adresu i nadamo se da će žiteljima enklava naše misli i reči podrške značiti. A ako bi trebalo da u jednoj rečenici iskažemo ono što osećamo i što bismo poručili našim sunarodnicima koji žive u veoma teškim uslovima u enklavama, ona bi verovatno glasila: „Hvala vam, hvala vam do neba, što opstajete na ognjištima i istrajete na braniku srpske duhovnosti, kulture i istorije i znajte da ste u našem gradu i našoj školi uvek dobrodošli, i to ne kao gosti nego kao domaći jer vi već jeste ovde, u našim mislima i srcima!“

O IZLOŽBI

Izložba „Prosvetli tamu – Višestruke želje jedne Evrope koja ćuti“ (ital. Illumina le tenebre – Desideri complessi di un'Europa taciuta) prikazana je u šest gradova u Italiji (Busolengo, Venecija, Bolonja, Trst, Setimo Torineze i Lodi) gde je naišla na veliki odjek i izuzetno pozitivne reakcije publike. U Srbiji će posle izložbe koja u Paviljonu u niškoj Tvrđavi traje do nedelje, 24. decembra, biti prikazana u Beogradu (Etnografski muzej) i Novom Sadu (Dvorac Eđšeg).

Od ukupno 91 foto-portreta koje je u srpskim enklavama izradila Federika Troizi njih 12 u velikom formatu 1,5 x 1,5 metar čine stalnu postavku izložbe. Svi foto-portreti, međutim, nalaze se u dvojezičnoj srpsko-italijanskoj fotomonografiji u kojoj fotografije prate odgovarajući stihovi, misli i tekstovi autorke Federike Troizi, oca Benedikta, jednog od osnivača udruženja „Prijatelji Dečana“ i Alesandra Gorija, novinara.


Autorka fotografija Federika Troizi (ital. Federica Troisi) umetničkom fotografijom se bavi od početka '90 i već više od 20 godina učestvuje kao izlagač na brojnim događajima. Leta 2016. godine je kao volonter učestvovala u projektu „Igre u Hoči“ (ital. GiocaHoča) kada je podstaknuta teškoćama sa kojima se svakodnevno susreće lokalno stanovništvo u enklavama na Kosovu i Metohiji osmislila projekat „Prosvetli tamu“.

Muzičku podlogu koja prati izložbu kao dar ovom projektu izradio je kompozitor i pisac Đovani Lindo Fereti (ital. Giovanni Lindo Ferretti), osnivač poznate italijanske muzičke grupe CCCP.

Izvor: http://www.radiocity.rs/vesti/obrazovanje/7376/javni-cas-na-izlozbi-fotografija-o-zivotu-srba-u-enklavama-u-metohiji.html 

FaceBook

Javne nabavke

Škola u saradnji sa:

Broj poseta

0329107
Danas
Juče
Ova nedelja
Poslednja nedelja
Ovaj mesec
Poslednji mesec
UKUPNO
117
202
489
1716
5231
10143
329107

Današnja prognoza
624

7.83%
24.49%
7.87%
0.86%
0.38%
58.57%

Vaša IP:54.224.89.34

Autorska prava zadržava © 2018 Prva niška gimnazija "Stevan Sremac".