Povratak na VRH

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Koreni učenja su gorki, ali su plodovi slatki. ARISTOTEL

TESTOVI

Promo video škole

Osniva se udruženje za negovanje tradicije PNG “Stevan Sremac“

Najstarija niška gimnazija osniva udruženje za negovanje tradicije škole. Osnivačka skupština udruženja za negovanje tradicije Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ održaće se u utorak, 30. maja u 19 sati u svečanoj sali škole.

Pripreme za organizaciju osnivačke skupštine, na kojoj će biti doneta odluka o nazivu, statutu i organima udruženja, su u toku. Kako stoji u nacrtu osnivačkog akta udruženja, ono se osniva radi čuvanja i negovanja tradicije Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“, okupljanja bivših učenika i profesora, organizovanja humanitarnih akcija za pomoć sadašnjim i bivšim gimnazijalcima i profesorima, i saradnje sa drugim udruženjima sa istim ili sličnim programskim ciljevima.

Velika Gimnazija u Nišu, osnovana je u jesen 1878. godine, 27. septembra, nepunu godinu od oslobođenja Niša od Turaka. Osnovala je Vlada Kneževine Srbije na osnovu ukaza kneza Milana Obrenovića.  Od školske 1951/52. godine, Gimnazija nosi naziv “Stevan Sremac”, u čast bivšem profesoru, književniku Stevanu Sremcu, dok je naziv Prva niška gimnazija “Stevan Sremac” dobila školske 2009/10. godine.

Od svog osnivanja bila je jedna od najznačajnijih ustanova  za razvoj kulturnog i društvenog života grada Niša, a mnoge poznate i uspešne ličnosti raznih profesija bili su njeni učenici ili profesori. Arhiv škole čuva značajne i veoma vredne fotografije i dokumenta, od osnivanja do danas, koja o svemu tome svedoče.

Iz najstarije niške gimnazije pozivaju sve zainteresovane sadašnje i nekadašnje učenike, roditelje i profesore, kao i sve one koji žele da doprinesu programskim ciljevima udruženja, da prisustvuju osnivačkoj skupštini. Ukoliko to žele mogu svoje prisustvo da potvrde elektronskom poštom na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili dolaskom u školu.

 

izvor: http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/6819/osniva-se-udruzenje-za-negovanje-tradicije-png-%E2%80%9Cstevan-sremac%E2%80%9C.html

Danas i sutra probno PISA testiranje u “Sremcu”

Međunarodno istraživanje čiji je naziv Program za međunarodno procenjivanje postignuća učenika, PISA, ove godine se sprovodi i u Prvoj niškoj gimnaziji "Stevan Sremac". Probno PISA istraživanje realizovaće se danas i sutra u najstarijoj niškoj gimnaziji. Takođe danas, od 15 do 19 sati, u školi se realizuju ”Otvorena vrata” za buduće potencijalne đake i njihove roditelje.

Opširnije: PISA - testiranje

Javni čas glume u Prvoj niškoj gimnaziji “Stevan Sremac”

Svoj glumački talenat članovi Dramske sekcije najstarije niške gimnazije prikazaće u omnibusu koji su dugo i ozbiljno pripremali. Javni čas glume održaće se u četvrtak 6. aprila od 19 sati, u Svečanoj sali škole. Ulazak je besplatan.

Posle kraće pauze veoma uspešna Dramska sekcija Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“, koju vodi profesorka srpskog jezika i književnosti Danijela Gašević, ponovo je počela sa radom.

Opširnije: Javni čas glume

I kineski i kaligrafija izazov za učenike Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“

Učenici Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ od 2015. godine fakultativno uče kineski jezik i izučavaju kinesku kulturu. To im je omogućio Institut Konfucije u Beogradu. Osim mogućnosti da besplatno uče jezik, prisustvuju izložbama, projekcijama filmova i radionicama kaligrafije, Institut Konfucije je obezbedio i nastavnu opremu koja će biti donirana školi u petak, 17. marta u 12 sati.

Marija Dedović Lazović, diplomirana filološkinja kineskog jezika i književnosti,  živi i radi u Nišu, kao pomoćnik i asistent lektoru kineskog jezika profesoru Hu Angu, ali i kao nastavnica kineskog u Prvoj niškoj gimnaziji „Stevan Sremac“. Kada je povodom Dana Instituta Konfucije u niškoj gimnaziji organizovana radionica kaligrafije, Marija Dedović Lazović nam je približila ovaj veoma važan segment kineske kulture, od samog nastanka te civilizacije do današnjih dana.

Opširnije: Kaligrafija izazov

FaceBook

Javne nabavke

Škola u saradnji sa:

Broj poseta

0211140
Danas
Juče
Ova nedelja
Poslednja nedelja
Ovaj mesec
Poslednji mesec
UKUPNO
133
356
684
1674
9219
15163
211140

Današnja prognoza
240

8.08%
25.12%
9.05%
1.07%
0.46%
56.23%

Vaša IP:54.81.108.205

Časopis

Autorska prava zadržava © 2017 Prva niška gimnazija "Stevan Sremac".