Povratak na VRH

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Koreni učenja su gorki, ali su plodovi slatki. ARISTOTEL

TESTOVI

Promo video škole

Časopis

Javni čas književnosti sa Milošem Petkovićem i Mladenom Đorđevićem u Sremcu

Nekada i sam gimnazijalac, sada poznati književnik, Miloš Petković, održaće Javni čas književnosti u Prvoj niškoj gimnaziji „Stevan Sremac“. Zajedno sa drugom iz školske klupe Mladenom Đorđevićem, sada takođe piscem, razgovaraće sa mladima iz „Sremca“ o izazovima pred kojima se pisac danas nalazi, lepoti bavljenja književnošću i značaju čitanja.

Miloš Petković
Miloš Petković

Osećaj povratka u gimnaziju, trinaest godina nakon mature, nije lako opisati rečima, čak i Milošu Petkoviću kao piscu.

„Neka mi ne zamere drugi, ali kada je Niš u pitanju, Sremac je oduvek bio i biće nešto posebno. Znam da su, kroz istoriju škole, tu bili i Stevan Sremac, i Bora Stanković, Stanislav Binički, Branko Miljković, kao dečak sam slušao priče o gimnaziji a sada ih i sam često ispredam kada evociram uspomene na srednjoškolske dane.

Asocijacija je mnogo, slike profesora, drugara koji su se rasuli na sve strane sveta, nestašluka, ekskurzija, košarkaških utakmica, sve to zajedno daje jedan bogat mozaik koji je obeležio moje odrastanje i u velikoj meri uticao na sve ono što danas jesam, i što se trudim da ostanem“, rekao je Miloš najavljujući druženje sa učenicima Gimnazije, čiji je đak i on nekada bio.

Kada je u pitanju Javni čas, i njegova i Mladenova ideja, a Mladen je njegov školski drug iz klupe, životni prijatelj, sabrat i kolega-pisac, jeste da tek ovlaš predstave dela iza kojih stoje, a da sa prisutnima podele svoja iskustva, možda udele koji dobar savet za one koji će krenuti stazom kojom njih dvojica uveliko hode.

Usnuli zmajevi
Usnuli zmajevi

„Na prvom mestu, ja uvek preporučujem što više pročitanih knjiga, klasika, kultnih priča. Tako se stiče bogastvo, i kada je u pitanju rečnik, i kada je u pitanju čitalačko iskustvo. Dalje, veoma je važna izgradnja likova, osmišljavanje njihovih spoljašnjih i unutrašnjih osobina, navika po kojima će se razlikovati od drugih, i želja koje će ih voditi kroz priču. Tu su i motivi, nešto što svako od nas može pronaći u svom okruženju, nešto što je u ovim ludim vremenima zapostavljeno i skrajnuto a putem književnosti se može vratiti na mesto koje zaslužuje. Veliki rad i poštovanje sopstvenog talenta jesu važni, navijam da mladi pisci napišu svog Mobi Dika, Bekstvo iz Šošenka, Majstora i Margaritu, da ne znaju za koju će se od ideja pre opredeliti ali... Na prvom mestu, treba da se potrude da izrastu u dobre, časne ljude koji će voleti svoju zemlju, svoj grad, druge ljude. Onda će ovo drugo doći, naizgled, samo od sebe“, kaže Miloš Petković.

Iako je, kako kaže, do sada gostovao u više od 35 gradova u Srbiji, u mnogo škola, najgledanijih emisija koje se bave kulturom, sam dolazak/povratak u Sremac čini da ipak ima dozu treme.

Svetioničar
Svetioničar

„Imam tremu, doduše blagu i pozitivnu, pomešanu sa radošću i onom neprocenjivom dozom nostalgije. Voleo bih da veče bude interaktivno, da se prisutni uključe u razgovor, postave pitanja, da ne postoje dve strane (gosti i publika) već jedna, zajednička, pa da na kraju sve obeležimo jednom grupnom fotografijom, da ostane kao lepa uspomena, što za mene Sremac, zapravo, i jeste“, otkriva Miloš uoči Javnog časa književnosti u najstarijoj niškoj gimnaziji.

Mladen Đorđević
Mladen Đorđević

Iz biografije pisaca

Miloš Petković rođen je u Nišu 1986. godine. Od 2008. piše romane i kratke priče. Autor je tri trilogije: Vukovi sudbinePerunov HroničarSedam mačeva, romana Veštica iz Strašilova – Memento mori, koji koautorski potpisuje sa ruskim piscem Antonom Ivanovičem Leskovim, i serijala za decu Patuljci i vile.

Laguna je u oktobru ove godine izdala njegovu novu knjigu “Usnuli zmajevi”, epsku avanturu o Izabranim herojima i slovenskim bogovima, koju potpisuje zajedno sa Acom Seltikom.

Član je Udruženja književnika i književnih prevodilaca grada Niša. Dobitnik je na­grada „Sveta Petka“, „Svetosavski pečat“ i „Zlatni trag“.

Mladen Đorđević autor je romana „Svetioničar: Vesnici oluje“. Njegov drugi roman iz distropijske i neo-noar trilogije Svetioničar, „Pritajeno zlo“ istražuje čovekovu mračnu stranu i zaranja do najvećih dubina ljudske psihe. Pisac je i kratkih priča. Pojedini tekstovi objavljeni su mu u niškom časopisu „Gradina“, zbirci priča „Čuvari zlatnog runa“ i u elektronskoj zbirci „Beskrajne priče.

Izvor: http://www.radiocity.rs/vesti/obrazovanje/8030/javni-cas-knjizevnosti-sa-milosem-petkovicem-i-mladenom-djordjevicem-u-sremcu.html

Prva niška gimnazija Stevan Sremac i GO Medijana organizuju Takmičenje u besedništvu

Takmičenje u besedništvu u godini jubileja Prve niške gimnazije Stevan Sremac

Misao Franca Kafke: „Ko god zadrži sposobnost da vidi lepotu, nikada neće ostariti“, bila je inspiracija mladim govornicima iz Niša i okoline, a njihove besede će se čuti na tradicionalnom Takmičenju u besedništvu, 19. novembra u Svečanoj sali Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“.

Tamo gde nema žive reči – nema dijaloga, dakle, tamo nema života. Ovo je na jednom od prethodnih takmičenja rekao uvaženi profesor Vojislav Jelić. On je  podsetio da se od davnina život odvijao uz živu reč, koja je značajna, delatna i u mnogo drugih oblasti tesno povezanih sa besedništvom. To su u današnje vreme i menadžment, komunikologija, kultura govora i  uopšte  komunikacija svake vrste. Sve je to apsolutno zasnovano na principima i teorijama antičke retorike. A ono što je, takođe, važno za retoriku jeste estetika. Ona je potrebna u smislu lepote iskaza.

Neko je rekao: „Ako vodite računa o važnosti svoje misli, onda ćete voditi računa i o tome kako to kazujete“.  Tako srednjoškolci iz Niša i okoline i ove godine imaju mogućnost da se oprobaju u besedništvu, iskažu svoja promišljanja na zadatu temu, koja je ukorenjena u životu. To i jeste važno za retoriku – da beseda bude povezana sa životom i da izađe iz školskih klupa.

Obeležavanje 140. godišnjice postojanja Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ prilika je za učenike da, negujući lepu reč, ispolje svoju individualnost, znanje i kreativnost u zastupanju ideala lepote u najširem smislu te reči. Zato su bili pozvani svi zainteresovani da se jave na konkurs pisanom besedom na temu: „Ko god zadrži sposobnost da vidi lepotu, nikada neće ostariti“.

Komisija je od svih prijavljenih govora izabrala petnaest najboljih, čiji će autori nastupiti u finalu. Učestvovaće učenici iz niških gimnazija i drugih srednjih škola, kao i učenici iz Prokuplja i Aleksinca.

Komisija koja će ocenjivati besednike radiće u sastavu: docent Filozofskog fakulteta u Beogradu Dragana Dimitrijević, direktor Niškog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović, a treći član biće predstavnik Gradske opštine Medijana.

Tom prilikom govori će biti ocenjivani na osnovu sledećih kriterijuma: organizacija sadržine govora (početak, razrada, zaključak), stil (kreativnost i originalnost), pribranost (kontrola i stav), izražajnost (gestikulacija i izraz lica), upotreba glasa (visina, jačina, tempo, tišina, izražavanje emocija) i odnos sa publikom (kontakt očima i učešće publike).

Finalno takmičenje održaće se u svečanoj sali Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ u ponedeljak, 19. novembra  u 14 sati. Troje prvoplasiranih takmičara, koje će izabrati stručni žiri, dobiće prigodne vredne nagrade.

Takmičenje u besednštvu Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“ tradicionalno organizuje u saradnji sa  Gradskom opštinom Medijana.

 

Izvor: http://www.radiocity.rs/vesti/obrazovanje/8019/takmicenje-u-besednistvu-u-godini-jubileja-prve-niske-gimnazije-stevan-sremac.html

Sremac tradicionalno obeležio Evropski dan jezika

Povodom Evropskog dana jezika učenici najstarije niške gimnazije u kojoj se izučava više stranih jezika: engleski, ruski, nemački, francuski, italijanski, španski, latinski, kineski i japanski jezik, u saradnji sa nastavnicima, pripremili su brojne sadržaje i aktivnosti kojima su promovisali značaj izučavanja srpskog jezika i stranih jezika koje izučavaju u školi. Ovaj dan obeležile su i druge obrazovne ustanove među kojima je i Filozofski fakultet u Nišu.

Na sam Evropski dan jezika, u sredu, 26. septembra, od 14 do 17 sati, prezentacija srpskog i stranih jezika organizovana je u svečanoj sali škole, u školskom dvorištu i na samom ulazu u školu sa ciljem da se obeležavanju pridruže i građani Niša.

Kao i prethodnih godina, svaki od jezika koji se izučava u školi imao je svoj štand u svečanoj sali, a na kraju manifestacije dodeljene su i  DSD diplome sa prošlogodišnjeg ispita. Oko 60 učenika prošlogodišnjeg drugog i četvrtog razreda nakon uspešno položenog ispita iz nemačkog jezika dobilo je DSD1 diplomu.

Učenici su ove godine izašli iz zgrade na ulicu kako bi sa prolaznicima, građanima Niša, razmenili zanimljive i korisne informacije iz oblasti jezika. Postavili su i dva štanda na ulazu u školsko dvorište na kojima su promovisali značaj izučavanja i poznavanja jezika. 

Ovaj dan obeležavaju raznim programima i druge gimnazije, srednje stručne i osnovne škole. 

I Filozofski fakultet u Nišu obeležio je Evropski dan jezika. Povodom ovog dana studenti su, u saradnji sa nastavnicima i saradnicima, pripremili muzičko-recitatorsko-plesni kolaž, na jezicima koji se izučavaju na fakultetu.

Obeležavanje ovog dana temelji se na inicijativi Saveta Evrope počev od  2001. godine.

 

Izvor: http://www.radiocity.rs/vesti/obrazovanje/7960/sremac-tradicionalno-obelezio-evropski-dan-jezika.html

Međunarodna izložba o Holokaustu u Prvoj niškoj gimnaziji ''Stevan Sremac''

Prva niška gimnazija ''Stevan Sremac'' biće domaćin međunarodne izložbe koja se bavi istorijom Jevreja na Balkanu i njihovim stradanjem za vreme Drugog svetskog rata. Svečano otvaranje izložbe je u utorak, 17. aprila od 20 sati, u svečanoj sali Gimnazije.

Foto: City radio
Foto: City radio

Izložba sadrži dve postavke, od kojih se jedna bavi sefardskim Jevrejima  (Izgubljeni svet sefardskih Jevreja), a druga se bavi tragičnom sudbinom jedne mlade Jevrejke (Pisma  Hilde Dajč).

Izložba je započela svoje putovanje Balkanom u Beogradu, u Nišu će boraviti od 17. do 30. aprila u Prvoj niškoj gimnaziji ''Stevan Sremac'', da bi nakon toga nastavila svoj put ka Sarajevu i drugim gradovima na Balkanu.

Ova izložba pruža obilje informacija o Jevrejima koji su živeli na našim prostorima pre Holokausta, ali je zanimljiva i zato što informacije prenosi na neobičan način. Izložba o Hildi Dajč predstavljena je u obliku stripa čiji je autor Aleksandar Zograf, a vodiči kroz izložbu bice učenici gimnazije.

Foto: City radio
Foto: City radio

Ovo je idelana prilika da mnogi učenici Niša, ali i svi ostali građani, nauče nešto o životu, kulturi i stradanju naših nekadašnjih sugrađana.

Izložbu organizuje Centropa (Jevrejski istorijski institut), Memorijalni centar Holokausta Jevreja Makedonije, Međunarodna alijansa sećanja na Holokaust(IHRA), uz podršku Ministarstva prosvete Republike Srbije, kao i ambasada Izraela i SAD u Srbiji.

Ovo je još jedna aktivnost koju profesori i učenici najstarije niške gimnazije realizuju u godini velikog jubileja, 140 godina od osnivanja Prve niške gimnazije "Stevan Sremac".

 

Izvor: http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/7727/medjunarodna-izlozba-o-holokaustu-u-prvoj-niskoj-gimnaziji-%27%27stevan-sremac%27%27.html

FaceBook

Javne nabavke

Škola u saradnji sa:

Broj poseta

0349231
Danas
Juče
Ova nedelja
Poslednja nedelja
Ovaj mesec
Poslednji mesec
UKUPNO
108
329
2277
2463
5082
11458
349231

Današnja prognoza
1200

7.48%
24.69%
7.65%
0.83%
0.37%
58.98%

Vaša IP:54.234.228.78

Autorska prava zadržava © 2018 Prva niška gimnazija "Stevan Sremac".