Povratak na VRH

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Koreni učenja su gorki, ali su plodovi slatki. ARISTOTEL

TESTOVI

Promo video škole

Časopis

Свечано отварање изложбе поводом стогодишњице Првог светског рата


Прва нишка гимназија Стеван Сремац ускоро прославља свој 140 рођендан. У оквиру обележавања овог јубилија, историјска секција наше школе, припремила је изложбу поводом још једнe годишњице. Наиме у недељу 11. новембра навршава се сто година од завршетка Првог светског рата. Изложба се отвара 9. новембра у 14 и 30.

Izlozba 3

Да ли се знали да историчари кажу да смо вераватно сви ми рођени у Србији , скоро сигурно потомци ратника из Првог светског рата. Питање је само да ли се то у нашој породици памти или не.

Izlozba 1Србија има застрашујућу статистику из Првог светског рата. Србија је земаља са највише жртава, пропорционално броју становника.

Ми смо данас потомци ратника који су прави хероји. То су људи који су се борили да очувају своју тешко стечену слободу. То су људи који су се борили за своју породицу, своје село, своју земљу. То су људи који су главне личности једне невероватне, епске приче, приче која се полако заборавља. Јер, ако смемо да критикујемо сами себе, ми данас, у мору информација, брзо заборављамо прошлост , а у памћењу јесте снага једног народа.

Култура сећања служи да из искуства наших предака извучемо поуке и поруке, које треба да нас оснаже, и да нас науче, да свет не почиње нашим рођењем. Да смо друштво у којем живимо, од некога наследили и да имамо посебну одговорност да га унапредимо и да га оставимо нашим потомцима. Култура сећања треба да нас учини племенитијим и разборитијим.Izlozba 2

Наша изложба је конципирана тако да подстакне интересовање ученика за догађаје из Првог светског рата као и за догађаје из породичне историје. Пре свега смо се фокусирали на Србију у Првом светском рату.

Покушали смо онолико колико је у нашој моћи да ова изложба буде интерактивна и да може се искористи у настави.

Да ли смо у томе успели, дођите и погледајте!

 

FaceBook

Javne nabavke

Škola u saradnji sa:

Broj poseta

0349229
Danas
Juče
Ova nedelja
Poslednja nedelja
Ovaj mesec
Poslednji mesec
UKUPNO
106
329
2275
2463
5080
11458
349229

Današnja prognoza
1200

7.48%
24.69%
7.65%
0.83%
0.37%
58.98%

Vaša IP:54.234.228.78

Autorska prava zadržava © 2018 Prva niška gimnazija "Stevan Sremac".